Stucmarmer - Scagliola
Stucmarmer
Scagliola / stucmarmer is een techniek die in de 16e eeuw ten tijde van de Italiaanse renaissance werd gebruikt voor het imiteren van marmer en vanuit Italie over Europa werd verspreid.
Stucmarmer is bijna niet van het echte marmer te onderscheiden, het echte marmer is kouder dan het imitatie/stucmarmer.
Stucmamer kan ik elke gewenste vorm gemaakt worden, denk bijvoorbeeld aan kolommen, wanden die naadloos gemaakt kunnen worden, beelden, gewelven enz.
Met de stucmarmer techniek is het goed mogelijk echt marmer na te maken ( imiteren), maar ook fantasie marmer kan bij uitstek gemaakt worden, met de meeste fraaie kleuren.
Restaureren van stucmarmer is ook goed mogelijk, hierbij worden veelal proefmonsters/testenpanelen gemaakt met de bijpassende kleuren en motieven van het bestaande werk.
Het maken van scagliola / stucmarmer vereist een speciale techniek, deze techniek is eigenlijk nagenoeg onveranderd gebleven.
Bij het maken van stucmarmer worden een paar basis materialen gebruikt, deze zijn gips, beenderlijm en pigmenten.
Het gips wat wordt gebruikt is een alabaster gips met een hoge fijn en witheidsgraad.
Het vertragen van de gips word gedaan met beenderenlijm verdund met water.
De pigmenten zijn veelal aardkleuren.
Het bereiden van het stucmarmer gaat als volgt, met maakt van de gips en lijmwater kort gezegd deegbroden met pigment, deze worden gemengd met andere kleuren en motieven, als deze op correcte wijze worden gemengd dan kan je daar mee de gewenste marmer soorten nabootsen, deze broden worden in plakken gesneden en verwerkt op de wand, pilaar, mal.
Dan komt het afwerken, deze handelingen bestaan meerendeels uit vullen / shuren en polijsten.
Deze uitleg is wat beknopt uiteraard, maar deze techniek vereist wel enige ervaring en kennis en geduld.