top of page
restaureren plafond  Stucadoorsbedrijf Zardoni

Restauratie & Decoratie 
Stucadoor

Restauratie van historisch stucwerk

Laat me je meenemen op een reis door de tijd naar een tijdperk van pracht en praal, waar rijke geornamenteerde stucplafonds en wanden het hart van elk interieur vormden.

Deze adembenemende kunstwerken werden vaak ontworpen en vervaardigd door getalenteerde stucwerkers en beeldhouwers, die elke lijn en elk detail met ongeëvenaarde precisie en vakmanschap creëerden.

Maar na verloop van tijd werden deze schatten bedekt met tientallen lagen witkalk en verf, waardoor hun oorspronkelijke pracht en praal verloren ging.

Het verwijderen van deze oude lagen is echter niet alleen een kwestie van het herstellen van de esthetiek, het is een delicate en vakkundige taak om verdere schade te voorkomen.

Wanneer oude ornamentenplafonds worden gerestaureerd, worden vaak scheuren en loszittende delen ontdekt die zijn ontstaan door de tand des tijds.

Dit kan bijvoorbeeld komen door een oude lekkage of trillingen van verbouwingen en zwaar verkeer.

Het gewicht van de raapspecie en het ornamentiek kan in het ergste geval zelfs het gehele plafond doen verzakken of losraken.

Daarom is het van het grootste belang om tijdig in te grijpen.

Een vakkundige restauratie kan ervoor zorgen dat het plafond weer stevig en stabiel wordt, zodat het nog vele jaren kan blijven stralen.

Een analyse van de originele mortelsamenstelling kan helpen om de restauratie zo authentiek mogelijk uit te voeren.

Als er delen van het plafond niet meer te redden zijn, is het mogelijk om met behulp van oude beschadigde stukken nieuwe lijsten of ornamenten te maken.

Soms kan zelfs een reconstructie worden gemaakt van oude foto's of prenten, zodat het originele ontwerp zo getrouw mogelijk kan worden nagebootst.

Deze ornamenten en lijsten worden dan vervaardigd in een traditioneel atelier of ter plaatse op het plafond of de wanden.

Kortom, het restaureren van een geornamenteerd stucplafond is niet alleen een kwestie van herstellen, het is een liefdevol proces van het behouden van een stukje geschiedenis en het terugbrengen van de schoonheid van weleer.

Hand gesmede spijkers
kalklagen verwijderen
Petrografisch onderzoek zardoni
reconstructie plafond alkmaar

Restauratie keurmerk

Het restauratie keurmerk voor stukadoorswerk is naar aanleiding van een enquête onder restauratiearchitecten gedaan.

Vakgroep restauratie stukadoors  is met verschillende instanties bezig een keurmerk voor het restaureren van stucwerk te schrijven.

Voor meer info over dit keurmerk, bezoek de website van http://www.vakgroeprestauratiestukadoors.nl

Vakgroep restauratie stukadoors
bottom of page